Witam. Oto mój pierwszy wpis na "Krok po zdrowie", założycielka to Ola Krawiecka. Dziś porozmawiamy sobie o malinkach. Oto krótka informacja:
Malina - grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana zwyczajowo ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego (pozostałe gatunki noszą zwyczajową nazwę rodzajową jeżyna)[1]. U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego.
Grupa ta nie jest wyróżniana w randze taksonu w klasyfikacji biologicznej.
Gatunki
Do malin należą wybrani przedstawiciele podrodzajów Ideobatus (liście pierzastodzielne), Cylastis (liście trójdzielne) i Chamaemorus (pojedyncze, najczęściej klapowane liście, pędy bezkolcowe). Spośród gatunków rodzimych w Polsce do malin zaliczane są:
- malina kamionka Rubus saxatilis
- malina moroszka Rubus chamaemorus - gatunek objęty w Polsce ochroną prawną.
- malina tekszla Rubus arcticus
- malina właściwa Rubus idaeus
Spośród gatunków spoza Polski do malin należą:
- malina omszona Rubus strigosus,
- malina zachodnia Rubus occidentalis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz